„Ezt a szart már hagyhattad volna Rákosiékra!” – Kádárné és Kádár könyvajánló

2024. május 03. 22:22

Hogy ki volt Tamáska Mária és mennyire hatott Kádár Jánosra? Vagy hogy ki volt igazából Kádár János és milyen volt a házassága? Ha nem is mindent, de sokat megtudhatunk.

2024. május 03. 22:22
Kádár és Kádárné
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

A Kádár-korszak névadója, Kádár János, 1956 novemberétől 1988 tavaszáig, tehát több mint harminckét éven át irányította az országot. A háttérben szinte mindig ott állt mögötte a felesége: Tamáska Mária, aki nagy hatással bírt férjére és a kor politikájára. Majtényi György, főképp levéltári kutatásokon alapuló műve az első titkáré mellett az ő alakját és közös életük négy évtizedének mindennapjait eleveníti meg.

Ki volt Tamáska Mária? Hogyan ismerte meg az ifjú Kádár (akkor még Csermanek, vagy Czermanik) Jánost a kommunista mozgalomban, és később milyen érzelmek örvénylettek közöttük? Miképp érezte magát az asszony a pápánál a Vatikánban, s miért szólította egyszer levelében „elvtársnak” a férjét? Hogyan befolyásolta személyisége az ország vezetőjének magatartását és a Kádár-korszak politikáját? Milyen volt az agg házaspár élete a kommunista rezsim végnapjaiban, és miként alakult Kádár özvegyének sorsa a kilencvenes évek elején? 

Mindezt összefoglalja a Házasságban a hatalommal alcímmel ellátott könyv. A történész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, valamint az MTA doktora egy igen érdekes könyvben gyűjtött össze mindent, amit tudni lehet a házaspárról.

Kádár és Kádárné

Az ifjúságtól a végnapokig

Ahogy korábban Horthy Miklós, a kiadó egy másik kötetének főszereplője, úgy Kádár János is kellőképpen megosztó személyiség, hiszen valaki szerint senki nem élt olyan jól, mint mi az ő korszaka alatt, más pedig a Rákosi-korszak átvételét követő tisztogatás miatt őrizte meg a politikust az emlékezetében. 

Hogy mi történt volna, ha nem Kádár kerül akkor és ott hatalomra és más veszi át az irányítást, azt persze nem tudhatjuk, a könyv pedig nem is ezzel foglalkozik, sőt nem is dönt egyik oldal javára sem, inkább csak dokumentál. 

Ami izgalmassá teszi ezt, az leginkább a módszer és az olvasmányos stílus, hiszen a Kádárné és Kádár címe sem véletlen: itt nem Kádár János a (leg)fő(bb)szereplő. Ez részben Tamáska Mária és részben a házasságukat bemutató írás, ami kizárólag a tényekre összpontosít.  

Ezt is ajánljuk a témában

A kötet a felvidéki származású, munkáscsaládból jött, de már Budapesten született Tamáska Mária, valamint a fiatalon Kapolyra, nevelőszülőkhöz került Csermanek János ifjúságával indít. Ez a kapolyi gyermekkor egyébként a későbbiekben is fontos, elvégre Kádár János aztán 

tudatosan építette a falusi imázst, a nép gyermeke stílust, amivel sokak rokonszenvét megszerezte. 

De ami fontosabb, az az, hogy szépen lassan bemutatásra kerül és megtudjuk, hogyan talált a kommunista eszmékre, majd ezzel együtt egymásra a két fiatal, akik eredetileg még más utakat jártak, és csak később, korábbi kapcsolataik végeztével estek szerelembe.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy erkölcstelen hatalomtechnikus: 110 éve született Kádár János

Napra pontosan 110 éve született Kádár János, aki 1956. novemberben a szovjetek meghosszabbított kezeként került hatalomra, s akire később – annak ellenére, hogy Nagy Imre és társai halálra ítélésének és kivégzésének egyik fő felelőse volt – sokan mint tapasztalt bölcsre tekintettek, és „Kádár apánk”-ként emlegették. Az egykori pártfőtitkárról Földváryné Kiss Réka történészt, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét kérdeztük.

Kádár és Kádárné

Egy házaspár élete a kommunizmusban

Bár Kádár, Steiner (Döme) Piroskával folytatott kapcsolata és Tamáska Mária korábbi házassága is részletesen szóba kerül, onnantól válik igazán izgalmassá a lejegyzett történet, hogy ők ketten valóban egymásra találnak. Ezalatt azt is megtudhatjuk, hogy Mária, a könyv Kádárnéja volt az, aki elkötelezettségének és munkás származásának ellenére 

többször is próbálta a kommunista mozgalomban a Csermanek nevet Kádárra változtató Jánost elterelni a politikától, 

kezdve a Rajk elleni, koholt vádakkal lezajló pernél, amelyben Kádár már aktívan részt vett. Mondhatni tehát, hogy Mária lehetett volna Kádár lelkiismerete, ha a férfi többször hallgat rá, bár hatása így is említésre méltó.

Kádár és Kádárné

Régen minden jobb volt?

Láthatjuk, hogyan került a hatalom a nem túl határozott, sőt a hangoztatott hőstettek ellenére sokak szerint gyávának tartott férfi kezébe, aki a komoly ideológiákat nélkülözve, Rákosi és Nagy Imre között egyfajta középutat jelentet, akiben a szovjet vezetés valamiért meglátott valamit. A férfi pedig a megtorlások után egészen más stílust vett fel, miközben rózsadombi villájuk kertjében mutogatta másoknak az ólban lévő tyúkokat. Persze, mondhatjuk, hogy régen minden jobb volt, és ez milyen szép időszakká vált, 

de ezzel együtt sem lehet elfeledkezni arról a terrorról, ami ‘56-ot követte, és amiről a könyv is hitelesen beszámol, nem kiemelve Kádár pozitívumait, hanem megtartva azokat is a gyengeségei mellett.

Ami miatt viszont különösen izgalmas a könyv, az az apró érdekességek sora, pl. hogy Mária és János már elemi általánosban, a Cukor utcai iskola idejében megismerhették volna egymást, vagy az, amikor Kádár János 1930-ra és egy tüntetésre emlékezik vissza, mikor először kóstolta meg a harc ízét Budapest proletáriátusának „nagy napján”. A visszaemlékezések, a szereplők saját szavai mellett a képek jelentik még a 212 oldalas, közel 4000 forintos kötet nagy előnyét. A könyv tele van fiatal- és időskori fényképekkel, amiknek hála a házaspár története is jobban életre kel. Akit érdekel a történelem és egyben a kommunizmus egyik olyan alakja, akinek a megszállás és később a lazább életvitel szempontjából is sokat „köszönhetünk”, az számos érdekességet találhat Majtényi György írásában. 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. május 04. 12:33
Hmmmm! Kevesebb, mint 32 év.
nempolitizalok-0
2024. május 04. 08:54
Nálam az a probléma, hogy én ezektől a bolsi vezetőktől mindig is undorodtam. Az összes emberi tulajdonságaikat tekintve annyira az alja, hogy nem is érdekel a sorsuk. A legjobb ami történik velük, ha a saját elvtársuk kinyírja, vagy a történelem szemétdombján végzik. Gyurcsányéknak is ez lesz a sorsuk.
connorj
2024. május 04. 08:19
https://m.youtube.com/watch?v=t3QfYF2qhh0 ❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚
irmag2
2024. május 04. 08:17
1958. szeptemberében a Szabad Európa Rádió még azt is érdemes közlésnek ítélte, hogy Tamáska néven (az unokaöcs) beiratkozott a Petőfi Gimnáziumba, Budapesten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!