Bekérették a németek az orosz nagykövetet: mutatjuk, miért

2024. május 03. 15:50

Németország pénteken beidézte az orosz nagykövetség képviselőjét egy 2022-ig visszanyúló kiberkémkedés miatt.

2024. május 03. 15:50

Nyitókép:  Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

Németország pénteken beidézte az orosz nagykövetség megbízott képviselőjét egy 2022-ig visszanyúló, átfogó kiberkémkedési kampány miatt, amelyet Berlin a moszkvai GRU katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonít – írja a Reuters.

„Mi és partnereink nem tűrjük ezeket a kibertámadásokat, és az intézkedések teljes spektrumát felhasználjuk Oroszország kibertérben tanúsított agresszív magatartásának megelőzésére, elrettentésére és az arra adott válaszlépésekre” – közölte a külügyminisztérium szóvivője.

Oroszország a múltban tagadta a nyugati kormányok kibertámadásokkal kapcsolatos vádjait. A 2022-es támadások a Németországban kormányzó szociáldemokratákat, valamint a logisztikai, védelmi, repülőgépipari és informatikai ágazatot célozták – áll a belügyminisztérium közleményében.

A minisztérium szerint a GRU-nak jelentkező APT 28 hosszú időn keresztül kihasználta a Microsoft Outlook egy akkor még ismeretlen sebezhetőségét, hogy veszélyeztesse az e-mail fiókokat. A Microsoft németországi szóvivője a Reutersnek egy blogbejegyzésre hivatkozott, amely szerint:

az oroszországi székhelyű szereplők már 2019 áprilisa óta használták a GooseEgg nevű eszközt a hitelesítő adatok ellopására.

A német belügyminisztérium szóvivője szerint „a biztonsági réseket aktívan be kell zárni, és mi szorgalmazzuk, hogy ez megtörténjen”

Az FBI által januárban vezetett nemzetközi művelet megakadályozta, hogy a támadások során kompromittálódott eszközöket világszerte kiberkémkedési műveletekre használják fel – közölte a minisztérium.

Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra, amellyel szemben határozottan fellépünk”

– fogalmazott Nancy Faeser belügyminiszter közleményében, majd hozzátette, hogy Németország az EU-val és a NATO-val együtt cselekszik. A júniusi európai parlamenti választások és az idei év többi választása előtt különösen fontos az ilyen orosz támadások elhárítása, tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Körmeszakadtáig ragaszkodik a hatalomhoz a szélsőbalos német belügyminiszter

Nancy Faeser biztosra megy: úgy indul Hessen miniszterelnöki címéért, hogy nem hajlandó lemondani a szövetségi belügyminiszteri pozíciójáról, s ha bukik, vissza is tér Berlinbe. Csakhogy ez Németországban nem divat: a szokás az, hogy ha valaki új tisztséget pályáz meg, nem tarthatja talonban a régit. Hogy Faesernek ez belefér, a miniszter politikai pályafutását és az SPD jelenlegi állapotát tekintve nem lehet meglepő.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cirbi
2024. május 04. 04:30
Miért Putyin képét rakják ki ehhez a cikkhez?
clark
2024. május 03. 22:26
A végén meg bekéretik Molotov miatt is.
DBZ22
2024. május 03. 20:18
Milyen trendi lett most ez a kémkedés és hogy pont a választások előtt lepleződnek le mind . Ettől többet nem tudunk meg róla csak amit a " sajtó " média jónak lát , mert hogy a nemzetbiztonság . Sok kamu , csak jókor időzítve .
Ödenburger
2024. május 03. 18:37
Találós kérdések: - Melyik ország hallgatta le a teljes német kormányt, a kancellárt is beleértve? - Melyik ország robbantotta fel Németország kritikus energiaellátó infrastruktúráját? - Bekérették vajon a németek ennek az országnak a nagykövetét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!